Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Προσβολές με ράσο

Παρακολουθώντας αυτές τις μέρες τις αντιδράσεις διαφόρων ιερωμένων στα Μ.Μ.Ε. για το θέμα του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, δεν μπορώ να αντιληφθώ σε τι, άραγε, ωφελούν την Ελληνική Εκκλησία η απαράδεκτη συμπεριφορά του πατρός Τσάκαλου, γνωστού και ως παπα-Τσάκαλου, και ο εμπρηστικός λόγος του πατρός Ευσταθίου Κόλλα.
Ο πρώτος έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του με ατάκες, τύπου «το Σχέδιο Αυνάν», εννοώντας το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, έχει χαρακτηρίσει «πισωγλέντη» έναν υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξεδήλωνε ανοικτά τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές του προτιμήσεις, και «Τούρκο» ένα Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο της Θράκης, ο οποίος δήλωνε σε μεσημεριανή εκπομπή ότι είναι Έλληνας, κάνοντάς μας να αναλογιστούμε γιατί, άραγε, οι μουσουλμάνοι της Θράκης στρέφουν κάποιες φορές τις πλάτες τους στην Ελλάδα. Ο δεύτερος, με αφορμή τον επικείμενο γάμο δύο ομοφυλοφίλων στην Τήλο, δήλωσε ότι "οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να κάθονται στην άκρη και να μη ζητάνε δικαιώματα" (!!!). Παλαιότερα, είχε ζητήσει οι υποψήφιοι ιερείς να υποβάλλονται σε εξετάσεις αγνότητας και ανέφερε ότι πριν την έλευση του Χριστού, άγγελος κατήλθε στη γη και σκότωσε όλους του ομοφυλόφιλους, ήτοι ότι οι ομοφυλόφιλοι θέλουν σκότωμα.
Δε γνωρίζω σε ποια επισκοπή υπάγονται οι εν λόγω κληρικοί, ώστε να δούμε κατά πόσο ο εκεί Μητροπολίτης ενδιαφέρεται για το λόγο των υφισταμένων του. Δεν αρνούμαι ότι ειδικά ο δεύτερος, όντας πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, έχει υποστηρίξει και με το παραπάνω τα συμφέροντα του κλάδου του, έχει καταγγείλει τα σκάνδαλα, που ξέσπασαν προ τριετίας στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί το ράσο ή, έστω, να τροποποιηθεί, κάτι, δηλαδή, σαν το κοστούμι των διαμαρτυρομένων ιερέων, και έχει καταγγείλει τα πολυτελή άμφια των αρχιεπισκόπων. Οι όποιες καλές προθέσεις του, όμως, πνίγονται στον κυκεώνα των προσβολών, που εκτοξεύει εναντίον των ομοφυλοφίλων αλλά και όσων φρονεί ότι δεν συντάσσονται με όσα προστάζει η εκκλησία.
Για τον πρώτο δεν έχω, ακόμα, εντοπίσει κάποια θετικά στοιχεία και και αν είναι αυτά, χάνονται από τις ακόμα χειρότερες προσβολές, που εκτοξεύει από τηλεοπτικού άμβωνος. Τα παραπάνω είναι, φαντάζομαι, ένα απλό δείγμα απ’ όσα έχει κατά καιρούς πει ο εν λόγω ιερέας.
Ο Χριστός είπε «αγαπάτε αλλήλους» και οι χριστιανοί κληρικοί οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα αυτό το ρητό, αν θέλουν να τιμούν τη θρησκεία τους, διότι εκεί βρίσκεται όλη η ουσία του χριστιανισμού. Αλλά, δυστυχώς, οι παράτυπες ενέργειες των δύο παραπάνω ιερέων ακυρώνουν τις όποιες αγαθές προθέσεις τους. Και, δυστυχώς, αμαυρώνουν και την εικόνα της Εκκλησίας τη στιγμή, που πρόσωπα, όπως ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος, που θα μπορούσαν να λαμπρύνουν την Εκκλησία, παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Για τον π. Ευστάθιο Κόλλα :
www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=13.10.2004,id=62167652
www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1190&Itemid=2
www.hri.org/cgi-bin/brief?/news/greek/eragr/2005/05-02-10_1.eragr.html
www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080529&nid=8669636&sn=&spid=

Για τον π. Σπυρίδωνα Τσάκαλο :
groups.yahoo.com/group/greekhr/message/4444
www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=13.10.2004,id=62167652

2 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Σωστά το θέτεις: "αμαυρώνουν" την "ΕΙΚΟΝΑ" της εκκλησίας. Δηλαδή τη γνώμη που έχει ο κόσμος γι αυτήν. Διότι η εκκλησία η ίδια,κ έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο που τη συνέδεε με τις διδασκαλίες του Ιησού, ήδη από τον 4ο αιώνα...

περιούσιος είπε...

Αγαπητέ zalmoxi, καλώς ήλθες στο ιστολόγιό μου! Πράγματι, η διδασκαλία του Χριστού δεν έχει καμμία σχέση με όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στους κόλπους της Εκκλησίας. Και αν πιστέψουμε ότι η Εκκλησία τηρεί το λόγο του Χριστού, υπάρχουν και εκείνοι οι ρασοφόροι, που πράττουν ακριβώς το αντίθετο, εν προκειμένω, τα δύο πρόσωπα, που σχολίασα στην ανάρτησή μου. Και είναι κρίμα για τον π. Ευστάθιο κόλλα, ο οποίος και ιδέες καλές έχει για τον κλάδο του και έχει δώσει αγώνα για την Εκκλησία. Αλλά τα "χαλάει" με κάποιες απαράδεκτες δηλώσεις του. Όσο για τον παπα-Τσάκαλο, όσο και να έστιψα του μυαλό μου, όσο και αν έψαξα, δε βρήκα κάποια δήλωσή του άξια θετικών σχολίων.